Om os...

"Vi" er Michael og Bibbi, og vi bor i Nordjylland. Vores hunde er en del af vores familie, og ja... de ligger i sofaen, leger i haven og sover i fodenden på skift.

Vi råfodrer vores hunde (BARF) med bl.a. kallun, rå kylling, fisk, lam m.m., og vi gør dette, da vi tror på, at dette er den bedste måde, hvorpå vi kan investere i vores hundes fremtid og give dem et langt og sundt liv.

Da vi i 2009 skulle købe vores første hund, var det meget svært at vælge mellem de mange forskellige racer. Efter en del research faldt vi dog for Miniature Bull Terrieren (MBT), og vi hentede vi Bruni hos Steffi Miesl, kennel Vom Sachsen Adel.

Dansk Terrier Klub (DTK) og vigtigheden af stambog
Vi er medlem af DTK og DKK og gør vores bedste for at opdrætte racetypiske og sunde hvalpe. Vi opdrætter/sælger ikke hvalpe uden DKK/FCI stambog. Det har intet med stambogshysteri eller -snobberi at gøre, men der er en masse ulemper forbundet med IKKE at have en stambog på sin buller (her bare et par eksempler):

 • Du kan ikke bevise, at din hund er lovlig (dvs. ikke en af de forbudte racer iflg. hundeloven)
 • Du ved reelt ikke, om det ER en Miniature Bull Terrier (der kan fx være 1/8 af en anden race (bedsteforældre eller lign), men hvor MBT udseendet bare slår igennem
 • Du ved ikke, om der er sket indavl da du netop ikke i detaljer kender generationerne bag
 • Du ved ikke, om din Miniature Bull Terrier kan udvikle den arvelige og smertefulde øjensygdom PLL (Primær Linseluksation), som der nu kan DNA testes for - en DNA test af forældredyrene og hvalpen (afhængig af forældredyrenes status), der er obligatorisk for en DKK-stambog

 

Herudover ses det ofte, at prisniveauet er næsten det samme eller meget højt for en hund uden stambog, og dét giver ingen mening. En hund uden stambog er en blandingshund - uanset forældrenes ens/uens racer - og kan sagtens være en rigtig dejlig hund, men uden en FCI (international udgave af DKK)/DKK stambog kan den aldrig være en ægte Miniature Bull Terrier. Prismæssigt bør en blandingshund ca. ligge mellem 3-4.000 kr., og man kan forvente, at prisen på en Miniature Bull Terrier ligger i spændet 10-15.000 kr. afhængig af den enkelte opdrætter, gennemførte racespecifikke sundhedstests på forældredyrene, opnåede præmieringer på udstillinger, valget af hanhund m.m.

 

Vores holdning til blandingshvalpe/hvalpe uden stambog

Vi har fuld forståelse for, at folk elsker deres hund uanset, hvilken race eller blanding den er. Sådan skal det selvfølgelig være, og vi kan på ingen måde synes, at én velfungerende hund er dårligere end en anden velfungerende hund.

Men overordnet har vi en holdning til stamtavle- vs. blandingsavl.
Stamtavle alene afgør ikke kvaliteten af et opdræt. Det er blot et redskab! Så teoretisk kan der opdrættes lige så gode hvalpe uden stamtavle, HVIS:

Forældredyrene

 • har samme kvalitet, hvad angår temperament, sundhed og racetype
 • er testede efter anbefalede testmetoder og frekvens som fx. hjerte- og nyreskanning og PLL
 • er udvalgt med omtanke

Opdrætteren

 • har samme viden om forældredyrenes aner
 • har samme viden og kompetencer om racen
 • har samme viden og kompetencer om opdræt
 • er villig til at investere lige så meget i sit opdræt (tid og økonomi)
 • rejser lige så langt efter den bedste han til sin tæve
 • er lige så dygtig til at udvælge sine hvalpekunder og vejlede dem
 • har en langsigtet plan med sit avlsarbejde
 • har adgang til den samme gen-pulje og diversitet

Og ja – der er brodne kar inden for "egne stamtavlerækker", men vis os den "stamtavleløse opdrætter", der overordnet gør det lige så godt som den øvre del af "stamtavleopdrætterne". Vi er aldrig stødt på sådan en enkeltstående opdrætter. Oftest er der blot tale om at parre to forhåndenværende hunde.

Derudover finder vi det direkte usolidarisk, når man som "opdrætter" vælger at stå uden for den etablerede hundeverden. Det er raceklubber i hele verden hvis medlemmer laver ALT arbejdet mht. fx sundhedsarbejde, forskning, rescue, medlemsaktiviteter, lovgivning (BSL), information, branding etc. etc. - OG finansiering af alt dette. Hvad laver de fra den ”uetablerede hundeverden”? Uden raceklubber var der ingen race...

Så vores personlige holdning er, at de, der vælger at stå uden for - uden i det mindste at bidrage med et kontingent og bakke op om det arbejde, der laves – de udnytter det arbejde, andre lægger så mange timer og penge i.

Når der så er folk, der til og med ganske ukritisk producerer blandinger, hvor de kommende ejere er i reel risiko for at få aflivet deres hund pga. hundelovens omvendte bevisbyrde, så bliver vi rigtig vrede både på de nye ejeres og hvalpenes vegne. Det er dybt uforsvarlig og hensynsløs avl.
Den eneste måde at stoppe den uansvarlige adfærd på er desværre, at folk undlader at købe deres hvalpe.