Miniature Bull Terrier - Essensen af livsglæde

"Næææh, er det en hvalp, du har dér?". Sådan et spørgsmål kan man ofte møde som ejer af en Miniature Bull Terrier. Dels på grund af størrelsen i forhold til sin storebror Bull Terrieren, men lige så meget på grund af de piruetter og skæve badutspring, som ofte er faste bestanddele af en Miniature Bull Terriers intense charmeoffensiv, når den møder både fremmede hunde, dyr og mennesker.

En mindre variant af Bull Terrieren
Miniature Bull Terrieren er oprindelig en mindre variant af Bull Terrieren, der blev skabt af James Hinks som selskabs- og udstillingshund. Bull Terrieren blev præsenteret for første gang i 1862, hvilket var 27 år efter, at engelsk lov forbød kampe mellem hunde og andre dyr. Hinks skabte Bull Terrieren med især Engelsk Bull Dog, Dalmatiner og den nu uddøde engelske Hvide Terrier.

I 1865 præsenterede Hinks på en udstilling i Birmingham den første dokumenterede Miniature Bull Terrier. Det var en tæve på 15 pund (ca. 7,5 kg) kaldet ’Puss’. En kuldsøskende til Puss voksede op til en standard størrelse Bull Terrier. Miniature Bull Terrier er således oprindelig en mindre variant af Engelsk Bull Terrier og har derfor eksisteret lige så længe som den. De fødtes oprindeligt i samme kuld, hvor de små Bull Terriere efterhånden blev betegnet som ’Miniature’. De små Bull Terriere antages at komme fra Terrier-indkrydsningerne. De meget små (Miniature) Bull Terriere på 5-6 kg blev angiveligt brugt til rævejagt ’under jorden’ især på de store godser i England (begyndelsen af 1900-tallet). Miniature Bull Terrier er altså oprindelig også en brugshund, der især blev brugt til arbejdet ’under jorden’. Dette gjaldt især de meget små Miniaturer. Som ’working mini’ skattede man især egenskaber som mod, psykisk velafbalanceret, vedholdende, stærk og ildfuld. Karaktertræk, der i dag også ses hos Miniature Bull Terrieren. I dag opdrættes den dog udelukkende som familie- og udstillingshund.

Miniature Bull Terrier er siden 1938 - med oprettelse af den engelske Miniature Bull Terrier Klub - blevet opdrættet som selvstændig race, så det er en forholdsvis ung race. Hertil kommer, at racen først i 1991 blev anerkendt som en selvstændig race i den amerikanske kennel klub, AKC, og i januar 2012 fik Miniature Bull Terrier sin egen FCI standard nr. 359.

En Miniature Bull Terrier skal ikke opdrages – den skal vejledes
Man behøver ikke nødvendigvis være en erfaren hundeejer for at lykkes med en Miniature Bull Terrier, men til gengæld skal man have den instinktive forståelse af og evne for at håndtere dens særprægede udseende og væsen – og foretrække dét frem for alt.

Med en Miniature Bull Terrier har du en klovn, akrobat, livsnyder, problemløser og debattør i én pakke, og det er derfor aldrig kedeligt at bo sammen med en Miniature Bull Terrier. Det er en modig, psykisk velafbalanceret, vedholdende stærk og energisk hund, som sjældent stiller sig tilfreds med et nej. Det skal nemlig altid forhandles. Det er samtidig også en godmodig, tolerant, glad og livlig hund, der elsker sjov og leg, og dens væsen spænder bredt og favner mange modsætninger. Den er yderst intelligent – men kan til tider virke utrolig tykhovedet og stædig. Det er dog ikke ensbetydende med, at en Miniature Bull Terrier ikke kan trænes. Det kan den sagtens, så længe den selv har lyst efter en hurtig "cost-benefit/what's in it for me" analyse. Den er sej, udholdende, lynhurtig og meget adræt, men samtidig kan den også være ganske klodset. Miniature Bull Terrieren elsker at være med, hvor familien er – og helst i centrum af begivenhederne - som fx midt i blomsterbedet, foran benene i køkkenet eller oven på den bærbare, når du sidder i sofaen. Den har også brug for at være hjemme og slappe af i sofaen eller i den helt rigtige solstråle på gulvet. Miniature Bull Terrieren er derfor absolut ikke en hundegårdshund, ligesom den ikke vil egne sig til at være vagthund.

Selvom Miniature Bull Terrieren er selvstændig og viljestærk, knytter den stærke sociale bånd til sin familie, og den elsker alle mennesker. Miniature Bull Terrieren er derfor en uforlignelig familie- og børnehund, men den kræver at blive respekteret og værdsat. Den hader at blive irettesat – men elsker ros og anerkendelse. Den er meget selvbevidst og derfor sårbar over for hårdhændet behandling. Man siger derfor, at man taler med en Miniature Bull Terrier – ikke til den. Dens utroligt nuancerede væsen udfordrer og udvikler dens mennesker, og samtidig elsker den alle og er overbevist om, at alle elsker den. 

Miniature Bull Terrieren snakker meget, og når den er rigtig veltilpas, grynter den – og det skal man absolut ikke forveksle med en knurren. Den er uimponeret i alle situationer og svær at hyle ud af det. Miniature Bull Terrieren er utrolig dygtig til at lodde stemninger og agere på dem.

Udseende
En Miniature Bull Terrier skal frem for alt ligne en Bull Terrier - bare i en mindre udgave. Den er en kraftigt bygget, muskuløs, meget harmonisk og energisk hund med et intenst, beslutsomt og intelligent udtryk. Miniature Bull Terrieren er kendetegnet ved det buede, ægformede hoved. 

I forhold til den første Miniature Bull Terrier i 1865 er vægten for en Miniature Bull Terrier i dag fordoblet til mellem ca. 12-17 kg. Der er dog ingen retningslinje for vægt, men derimod bør (skulder-)højden ikke overstige 35,5 cm. Det er normalt at se Miniature Bull Terrier, der højdemæssigt ligger i spændet 35-40 cm. Miniature Bull Terriere ses i mange forskellige farver, herunder bl.a. hvid, sort, brindle, rød, fawn og tricolour.

Du ved, du har en Miniature Bull Terrier, når din hund...

 • er husets klovn og lidt af en drillepind
 • snakker og grynter i et sprog, som kun du forstår
 • er overbevist om, at DU er dens serviceorgan og personlige assistent og ofte træner dig til at hente godbidder
 • ruller sig sammen og gemmer snuden bag forbenene - elsker at møde nye mennesker og børn
 • kan indtage mærkværdige sovestillinger og helst skal ligge oven på dig i sofaen
 • altid skal have det sidste ord og diskutere et nej
 • for det meste går lige foran dine ben og helst vil være i nærheden af dig 
 • pludselig drøner rundt i haven, stuen eller sengen i flyvende piruetter
 • laver slow motion/trance under hækken, stueplanten eller juletræet
 • ofte anvender vasketøjskurven som hule og det foretrukne sted
 • elsker, når der kommer gæster, og helst skal sidde/ligge tæt ved dem også 
 • mildest talt er ret stædig og ofte lader som om, at den er dum med det ene formål at få sin vilje
 • elsker at "hjælpe til" med havearbejde m.m.
 • pludselig nægter at gå videre og smider sig fladt på jorden, hvis du trækker i snoren
 • sidder med bagbenene ud til siden, da forbenene er for korte