Sundhed hos Miniature Bull Terrier

Har du læst om MBT på Dansk Terrier Klubs hjemmeside? Her kan du også finde information om racespecifikke sygdomme, selvom om MBT generelt er en sund race:

http://terrierklubben.dk/BullMini/Sundhed/Sundhed.htm

Har du ikke noget imod en engelsk version, kan det stærkt anbefales at besøge dette link hos Kennel Arcazy, da de her har lidt flere detaljer med:

http://arcazy.co.uk/health.htm

Hvad skal man som hvalpekøber være opmærksom på?
Selvom Miniature Bull Terrier faktisk er en ret sund race, så er der sundhedstest, som man som hvalpekøber skal være opmærksom på og forlange at se dokumentation på fra en opdrætter. Det er ikke nok, at opdrætteren siger, at hvalpen er sundhedstestet fra dyrlægen. Vær bare kritisk og spørg ind til det. Uanset, hvem det er. Hvis opdrætteren er seriøs, vil det blive opfattet meget positivt, at man som hvalpekøber har sat sig ind i det. Minimumskravet for en DKK stambog er en DNA test for den arvelige og smertefulde Primær Linseluksation (PLL) for begge forældredyr. Ved fx planlagte/nuværende kuld beder man bare om at se/få tilsendt kopi af begge forældredyrs PLL attest. Der bliver færre og færre hunde, der er ramt af PLL efter DNA testen "kom til verden" i 2009 (se også ovenstående link fra racens hjemmeside).

Herudover mener vi, at det er et plus, hvis opdrætteren også har dokumentation på hjerte- og nyrescanning på forældredyrene (som fx fra KU beskrevet nedenfor), men det er ikke et krav ift. DKK stambog. Dette kan lyde omstændigt, men husk, at der er tale om et familiemedlem de  næste 10-12 år, så det kan godt betale sig at gøre et godt forarbejde og tage sig den tid, det tager. Der er naturligvis ingen garantier for en 100 % sund hund, selvom opdrætteren har foretaget et væld af racespecifikke sundhedstest, men det har skabt de bedste forudsætninger for sunde hvalpe.

Screeningsaftale med Københavns Universitet
Racegruppen for standard Bull Terrier i DTK har lavet en særaftale med Københavns Universitet (se billedet her på siden), som også kan benyttes af medlemmer af DTK for Miniature Bull Terrier. Der ses ikke nær de samme forekomster hos Miniature Bull Terrier som hos Bull Terrier, men det er en rigtig god mulighed for at screene for udvalgte sygdomme inden en eventuel parring.

Og hvorfor så vælge KU i stedet for egen dyrlæge? KU startede allerede i 1990'erne med forskning i Bull Terriere og har lavet flere projekter siden. Blandt andet tilbød KU i en periode gratis hjertescanninger i forbindelse med et forskningsprojekt, som reelt stadigt er i gang. KU forsker løbende i flere racer og arter (flere phd'er derfra), og deres videnskabelige artikler er citeret i andre universiteters undersøgelser. Det er således tydeligt, at KU har stor indsigt i Bull Terrier og Miniature Bull Terrier, og ved at benytte KU bidrager man også til forskningen, som er altafgørende, hvis racens sundhed på lang sigt skal sikres. Herudover er der også aftalt en meget fornuftig pris for screeningen, så det er en "win-win" at benytte KU :-)

Læs mere om screeningsaftalen her:

http://www.kardiologi.ku.dk/dyreejere/bull-terrier